2007_10(október)

Svadobná hostina

Keď sa povie svadba, každý spomína na starodávne zvyky, ktoré sa s ňou spájajú. Ale svadba, to je aj svadobná hostina.
Dnes to je jednoduché – v reštaurácii sa vyberú jedlá podľa jedálneho lístka. Ako to ale bolo v minulosti? Čo sa zachovalo v spomienkach a v pamäti?
Koncom 19. storočia trvala svadba týždeň a zjedla sa jalovica, prasa, hydina sa ani nepočítala. Aké jedlá sa z tohto mäsa pripravili? Nevieme. Zato si dobre pamätáme, ako vyzerala svadobná hostina pred pol storočím.
Svadba sa konala v domácnosti. Počet hostí? Bežne 60 – 100. Prípravy sa začali so značným predstihom –


najprv vychovať prasa. Samotné chystanie svadby začalo prípravou závarky do polievky. Nakrájať a usušiť potrebné množstvo sliškov dalo dosť práce. Ak sa svadebná manka rozhodla pre hrtánki, vtedy pomáhali ženy z rodiny aj susedky. Je to robota šiplavá – ze sliškového ciestka nakrájat šlopki, po jednéj namotat na drefko, šmeknút po deščičke/ je ryhovaná/, zvliect, odložit...
K hostine bolo treba požičať od rodiny a susedov potrebný riad, stoly, stoličky, pripraviť fošne na sedenie. Neraz sa stalo, že stôl sa vrátil nižší – ak vytŕčal nad ostatné, odrezalo sa mu kúsok nôh. Miesto obrusov sa pripravili posteľné plachty. Dojednala sa žena, ktorá chodievala variť na svadby, k ruke mala pár žien na pomoc. Určil sa komoráš, ktorý mal na starosti nápoje. Na dvor sa postavil kotol na polievku. V piatok pred svadbou priniesli ženy pozvané na svadbu očistené sliepky – niektoré aj nadiaté – šak budete mat zajtrá dost roboti, nemosíte nadiévat, len hodíte do kotla.
V sobotu sa začalo variť od rána, jedlá jedno za druhým ako sa mali podávať.
Pri schádzaní hostí to bol guláš alebo jadernički a klobáski s kislími ogarkámi, cviklu, chrenom a chlebom.
Po návrate od sobáša po modlitbe starého svata sa na stoly nosila slepačia polievka, v ktorej sa varilo aj mäso. Predjedlo sa bežne nepodávalo, ak sa chceli predsa len predviesť po pansky, tak sa pripravili šunkové rolky s chrenovou šľahačkou.
Po polievke nasledovala pečená kuracina z nádiefku. Sliepky uvarené v polievke sa pripiekli a podávali tiež. K tomu ryža, miešaný kompót, kyslé uhorky na výber.
Ďalší chod bola omáčka – sviečková s knedľou. K hovädziemu mäsu sa na misu dávala aj fašírka plnená varenými vajíčkami. Knedle sa samozrejme pripravovali priamo pred hostinou.
Potom bola prestávka, na stoly sa dali zákusky sladké aj slané.
Záver hostiny tvorili ríski z majonézovím salátom. Majonéza sa zdĺhavo miešala ručne – kdeže hotová, taká sa najbližšie dala kúpiť v špecializovaných predajniach v Bratislave, tam capli lyžicou hrču neochutenej mastnej hmoty na papier, odvážili a panička si hrdo niesla delikatesu domov.
Niekedy sa nad ránom podávala
kapusnica, čo sa v njéj mašurko viválalo.
Po rezňoch sa krájala torta a pila káva. Čierna zrnková, uvarená vo veľkom hrnci čakala na kraji sporáka.
Komoráš počas celej hostiny krúžil okolo stolov a staral sa o víno, slivovicu, pivo, malinovky, minerálku, sódu...
Po hostine sa zvyšné jedlo uložilo do chladu – do pivnice, niečo sa spustilo do studne a na druhý deň boli
popráfki, všetko sa dojedlo.
Ak bol v rodine poľovník, niekedy bola k dispozícii aj divina. Tá sa spracovala podľa toho, o aký druh išlo. Diviačie
ríski sa zamiešali medzi bravčové, zo srnčieho sa urobil guláš. V jednej rodine sa rozhodli pre omáčku z divých zajacov. Našli kuchárku, ktorá vedela spracovať divinu, hosťom oznámili, čo sa bude podávať- a poľovník nič nezastrelil. Čo teraz? Iné mäso k dispozícii nebolo, tak sa zlikvidoval domáci chov do posledného ušiačika a omáčka sa navarila. Hostia sa oblizovali až za ušami a uznanlivo pokyvovali hlavami hovoriac – divina je divina, to je márne, z domáceho zajaca takej omáčky nenavaríš.

Jela Juríčková


Súvisiace články:
Sic (23.12.2009)
Presný recept (06.11.2009)
Drobenie kapusty (20.10.2009)
O výchove (18.09.2009)
Hríby (17.08.2009)
Náramok (17.07.2009)
O rodine (20.06.2009)
Brezovský kroj pre prvú dámu (06.05.2009)
Tu ma bolí, tu ma pichá (22.04.2009)
Načo zamykať ? (17.03.2009)
Meščanka (22.02.2009)
Vyprávanie na nálepe (20.12.2008)
Zástava (16.11.2008)
Goraličky (17.10.2008)
Žatva (18.09.2008)
Piekla som caletku (13.08.2008)
Čo mali mankastará v zahradke (16.07.2008)
Rubáč na slaninu (15.06.2008)
Čo sa našlo v starej komore (18.05.2008)
Švihle (18.04.2008)
Drápačky (15.03.2008)
Jurkovičova vila (14.02.2008)
Zápisky z ciest (21.12.2007)
Kočací paprikáš (12.10.2007)
Podme chlapci na zábavu... (13.09.2007)
Žažulina kukučina (13.08.2007)
Chlieb náš vezdejší (21.07.2007)
| Zverejnil: Matúš Valihora | Vydané dňa 15. 11. 2007 | 3259 x prečítané | Počet komentárov: 0 | Pridať komentár | Informačný e-mailVytlačiť článok
Čitatelia

Užívateľské meno:

Heslo:




Registrácia nového čitateľa!

Vyhľadávanie

Vyhľadať text



Rozšírené vyhľadávanie
<<  Júl  >>
PoUtStŠtPiSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     

www stránky mesta Novinky spod Bradla - internetová podoba mesačníka mesta Brezová pod Bradlom
Vydáva MsÚ Brezová pod Bradlom. Redakcia: MsÚ, Nám. M. R. Štefánika 1, 906 13 Brezová pod Bradlom, e-mail: mesto@brezova.sk. Redakčná rada: A. Fedorová, J. Kazičková, T. Malková, J. Reptová. Zodpovedná redaktorka: G. Plačková, tel.: +421 915 878 004. Redakcia si vyhradzuje právo príspevky skrátiť, redakčne upraviť, neuverejniť. Zodpovednosť za obsah písomných a fotografických materiálov nesú autori. Vydavateľ nezaručuje pravdivosť informácií obsiahutých v platenej inzercii. Evidenčné číslo periodickej tlače: EV 2892/09. Uzávierka posledný deň v každom mesiaci.
Táto web stránka bola vytvorená prostredníctvom phpRS - redakčného systému napísaného v PHP jazyku. Názvy programových produktov, firiem a pod., použité na tejto stránke, môžu byť ochrannými známkami príslušných vlastníkov.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server